Hi, Ik ben Yuki Kho. Cultuurjournalist, eindredacteur bij de VPRO en interviewer. Ik maak ook podcasts, zoals Naakt op een Kleedje en Podcast over Poen. Voor mijn werk pluis ik de cultuurkalender uit. Mijn persoonlijke favorieten en ongevraagde bespiegelingen deel ik in deze nieuwsbrief.
Deze nieuwsbrief blijft altijd gratis toegankelijk voor iedereen. Wil je me steunen voor de tijd en liefde die ik erin steek? Dat kan met een eenmalige bijdrage of via de Upgrade to paid-knop onderaan. Van alle opbrengsten koop ik braaf toegangskaartjes.
Dag weledelgestrenge cultuurminners,
Deze editie gaat over kunst kopen.
Ik verdien geen six figure salaris, maar ik koop wel een paar keer per jaar een kunstwerk.
Daar krijg ik vaak vragen over.
Want hoe. Je wil wel iets aan de muur, maar wát. Liever geen ‘schilderij abstract warm’ van Leen Bakker, maar je hebt ook geen trustfund om uit te geven bij Christie’s en Sotheby’s. Tsja, wat doe je dan? Precies. Hierbij mijn kunstkhooptips.
Daar gaan we!
Leer je smaak kennen. Ga eerst heel veel zien. Van de grote meesterwerken in musea tot afstudeershows op kunstacademies. Leg vast wat je mooi vindt en houd dat bij. Baseer daar een wensenlijstje op. Dat kan een simpel mapje op je telefoon zijn. Ik heb altijd een wensenlijstje met werken die ik heel graag zou willen, waar ik eens in de zoveel tijd naar kijk. Soms staat een werk daar maanden op, om er plots van af te vallen. Kunst reist vaak veel langer met je mee dan een kledingstuk. Neem zo’n aankoop serieus en neem er de tijd voor. Wie er op mijn huidige lijstje staan? Ellen Yiu, Gijs Frieling en Célio Braga.
Pro-tip: vandaag (20 mei) begint Amsterdam Art. Tot en met aanstaande zondag 25 mei zijn galeries langer open en is er overal in de hoofdstad veel kunst te zien (en te kopen).
Maak een spaarpotje. Je hoeft niet extreem rijk te zijn om een kunstcollectie te beginnen, maar de realiteit is ook; kunst is (vaak) niet eetbaar. Ik koop alleen maar kunst van geld dat ik gespaard heb en zet maandelijks daarvoor een vast bedrag opzij (dat is een groot privilege). Zo gaat een aankoop nooit ten koste van boodschappen of mijn gasrekening. En eerlijk? Het helpt me ook echt om geen impulsaankopen te doen, als ik weet hoeveel werk het was om dat bedrag bij elkaar te hosselen.
Leuke kunstkooplekken: Unfair, een jaarlijkse kunstbeurs waar kunstenaars zelf hun stand bemannen en je dus bij hen koopt in plaats van via een galeriehouder. Unfair verkoopt ook edities (werk in oplage) voor vriendelijke prijzen. Hier een overzicht. Eerder noemde ik al We Like Art, dat ook edities verkoopt van gerenommeerde namen. Oode verkoopt ‘weeskunst’, kunst uit voormalige museumcollecties. Galleryviewer bundelt het aanbod van veel Nederlandse galeries. Ik stuitte ook op deze kunstcollectie van het AMC (Ja, het ziekenhuis) met vriendelijke prijzen.
Marktplaats is je vriend. Voor veel kunstenaars op mijn wensenlijstje heb ik een alert op Marktplaats aanstaan. Mijn laatste Marktplaatsaankoop? Een kunstboek gemaakt door Miranda July, waarvoor ik drie jaar geleden een alert instelde. Blij. Als. Een. Kind. Dezelfde tactiek geldt ook voor veilingsites als Catawiki en Kunstveiling.nl.
Ga op atelierbezoek. Volg je een kunstenaar al een tijdje en vind je het werk te gek? Vraag dan of je op atelierbezoek mag komen. Dat mag echt vaak. Het fijne daaraan is dat 100% van het geld bij een eventuele verkoop naar de kunstenaar gaat. Let op: heb je het werk van deze kunstenaar leren kennen via een galerie? Dan is het wel zo netjes om een eventuele aankoop via de galerie te doen. (Vaak hanteren galeriehouders een verdeelsleutel van 50% voor henzelf en 50% voor de kunstenaar.)
Onderhandel over de prijs en termijn. Het is gebruikelijk in de kunstwereld om over de prijs te onderhandelen. Wees daarin wel respectvol en probeer niet het onderste uit de kan te halen, de kunstwereld is voor veel makers geen money machine. Wat wél kan helpen in de onderhandeling: aangeven dat je het bedrag in één keer kunt betalen. Dat levert soms korting op.
Soms doe ik juist het tegenovergestelde en vraag ik of ik in termijnen mag betalen. Als ik bijvoorbeeld een werk héél graag wil, maar het hele bedrag niet direct vrij kan maken. Ook dat is vaak bespreekbaar.
Doe het samen. Ik ben fan van de community van de Young Collector’s Circle. Deze week bestaan ze tien jaar en ze organiseren laagdrempelige atelierbezoeken, cursussen en borrels met als overkoepelend doel een nieuwe generatie kunstverzamelaars te inspireren. Aanstaande woensdag opent hun nieuwe groepstentoonstelling Bedrock. Misschien zie ik je daar?
Leen kunst. Door heel ons land zijn er plekken waar je kunst kunt lenen tegen een maandelijks tarief, vaak wordt het ook thuis gebracht én opgehangen. En wil je het na die paar maanden lenen tóch kopen? Dat kan vaak ook. Zoek online even op ‘Kunstuitleen + je woonplaats'.
Zelf een gouden kunstkooptip? Deel ‘m met de rest in de comments. Dan heeft iedereen er wat aan. En heb je kunst gekocht naar aanleiding van deze tips? Stuur me dan vooral een foto, dat waardeer ik enorm.
Volgende keer weer een editie vol lees, kijk en doe-tips.
Geniet.
X
Yuki Kho
@yukikho op Instagram
Dat zijn mooie tips, Yuki. Dank daarvoor! Ik wou dat ik wat gedisciplineerder was. Ik heb in mijn leven heel wat keren de gasrekening even moeten uitstellen na een impulsaankoop (niet alleen kunst hoor).
Van je moeder (ik ben dol op haar en haar werk!) weet ik over de 50%/50%-verdeling tussen kunstenaar en galeriehouder. Ik snap dat galeriehouders ook moeten eten (en een gasrekening hebben), maar heb met die percentages wel moeite, ook gezien het feit dat galeriehouders vaak/soms rijk zijn en kunstenaars, uitzonderingen daargelaten, behoorlijk moeten sappelen, zelfs als ze best succesvol en gewild zijn.
Hoe zie jij dat?